Loy Krathong och FantaSea

Ojdå, två inlägg på två dagar, inte likt mig! Men det händer så mycket just nu så det kräver flera inlägg. Kan säga att det är riktigt varmt nu, vår trogna www.yr.no brukar vara rätt så bra på väderprognoser, men när man tittar in på Phuket visar det regn och moln. Det stämmer - NOT. Vi har varit på stranden i helgen och det är verkligen varmt, varmt, varmt. Vattnet var helt klart och vi snorklade lite och såg några småfisker vid en stor sten nära stranden. Selma och Johannes tyckte det var lite läskigt och ville inte simma längre ut. Vi hade hört att man kunde se båda sköldpadda och bläckfisk om man simmade en bit ut men Selma ville absolut inte träffa på en bläcksprut, en sköldpadda däremot gick bra. Kändes som att jag inte kunde garantera dessa specifika önskemål så vi höll oss nära stenen för säkerhets skuld.

Selma och Johannes får oljemassage på stranden. En hel timme ligger de prick stilla!I lördags var vi på Phuket FantaSea som ligger här i Kamala, inte långt från där vi bor. Vi visste inte riktigt vad vi kunde förvänta oss men de lovade storslagen buffe och ett fantastiskt show med bla elefanter. Fredrik hade stora förväntningar på buffen och åt så lite som möjligt hela dagen (jag visste han skulle bli besviken men han vägrade lyssna). Visst, buffen var väl bra, men absolut inte storslagen. Traditionella thairätter och lite till samt dyr öl. Det kostar en bra slant att gå dit, så inte så konstigt att man har stora förväntningar. Sen kl. 21.00 var det dags för showen, vi hade platser på första rad. Och det var ett spektakulärt show, det hade trolleri i hög klass, lasershow, trapetskonster, duvor som flög över publiken, det var ganska otroligt. Vi fick inte ta några bilder, alla fick lämna in sina mobiler och kamerar. Men bra var det!

Minishow på FantaSeaFantastiska byggnader på FantaSea.Söndag var vi ett gäng familjer som åt nede på stranden på kvällen i anledning av Loy Krathong. Det är en högtid som thailänderna firar och vi hade ju gjort bananbåtar på skolan i fredags. Vi skickade även upp ljuslykter och det var massor av folk överallt. Riktigt fint var det!
Bananbåten ska ut på vattnet och Marita hjälper Johannes med att tända ljus och rökelse.


Hej då bananbåt, i den skulle man lägga en peng, en liten nagelbit och ett hårstrå.Många lykter tändes under kvällen.


Här följer flera bilder som en länk:

http://cid-77704a7fbbcaa9cd.skydrive.live.com/redir.aspx?page=play&resid=77704A7FBBCAA9CD!354


Farmor på besök, första jobbuppdraget och beachdag

Farmor har kommit på besök! Hon kom förra veckan och stannar en vecka till. Vi hade förberedd henne på att vädret inte hade varit det bästa så hon var mentalt inställt på att det skulle regna hela tiden. Men med henne kom solen och nu har vi soligt väder nästan varje dag! Sommaren har kommit och det är skönt.... Vi tog henne med till Big Buddha och Jungceylon (stort köpcenter) i Patong första helgen och i veckan som har gått har hon hängt med på olika saker vi har gjort. Hon var även med i skolan en dag.

Farmor, jag och barnen.Selma uppe vid Big Buddha

I måndags var jag på mitt första jobbuppdrag för Bangkok International Hospital. De har ju inte hört av sig och plötselig fick jag ett mail där de undrade om jag kunna vara översättare för ett svenskt par som skulle till tandläkaren. Visst, jag kom dit och satt med under hela tandläkarebesöket. Kändes himla bra att det inte var jag som satt där i stolen! Eftersom jag inte hade fått någon information om vad jag kunde förvänta mig var jag lite orolig att det skulle bli svårt att översätta, men det var verkligen på en enkel nivå i höjd med att "du måste borsta tänderna noggrant och använda tandtråd". Jag fick 600 baht för uppdraget (2 timmar) och var rätt så nöjd. Sjukhuset ville gärna att jag skulle fortsätta som översättare nu som högsäsongen har börjat och det skulle varit kul, men de ersätter inte resekostnaderna och då funkar det inte. Jag är beroende att Fredrik kör mig på moppe; jag kör inte 40 minuter själv på motorvägen där inga lagar gäller. Risken att jag själv hamnar på sjukhuset är ganska stor och är man inte van kör man med livet som insats. De ville inte betala för en tuk-tuk, så nu på måndag ska jag översätta per telefon.

Torsdag hade skolan beachdag och var på stranden hela dagen. Jag var med som sjuksköterska och det var några incidenter med barn som troligen hade kommit i kontakt med lösrevna tråder från brännmaneter. Jag hällde på vinäger och några thailärare som var med plockade några bladar som de rev sönder och blandade med vinägern. Smeten kletade vi på där det gjorde ont. Och det funkade bra! Värre var den starka solen, Selma blev ganska bränd i ansiktet och hon var inte den enda. Vi tror att vi har lite solskydd eftersom vi har varit här ett tag, men det har ju varit så regnigt så vi har inte mycket till skydd.
Selma och Alice äter lunch på stranden; sticky rice and chicken


Fredag fyllde Selmas kompis Alice 10 år och vi var bjudna på princesstårta! Ett svenskt par från Ystad driver "Swedish Bakery" här och gjorde en tårta. Jättegott! Cecilia, hennes mamma och jag gick på thai-aerobicen efteråt och sedan åt vi middag på barnens favoritrestaurang; italienska Pavarotti. Tidigare på dagen hade vi varit i skolan och tillverkat bananbåtar till Loy Krathong som är på söndag. Det är en högtid som firas för att minnas de döda och båterna skickas ut på havet. Massor av bilder finns på skolans facebooksida (länk till höger).Deng, som gör skolmaten, gjorde friterade bananer och ananas till fika.


Här följer en länk med fler bilder:

http://cid-77704a7fbbcaa9cd.skydrive.live.com/redir.aspx?page=play&resid=77704A7FBBCAA9CD!316

Halloweenfest och diverse

Även om jag inte tycker att vi gör så mycket här nere har vi ändå varit med på endel saker sedan sist. Barnen har haft höstlov och vi stannade hemma för det mesta. Det var bra strandväder i början på veckan men så bröt elendet ut och det blev ju bara regn och moln resten av veckan. Det kom massor av höstlov-firande svenskar till Kamala och jag tänkte på de som har en vecka eller två här med det trista vädret vi hade. Inte kul när man är här så kort tid!

Förra lördagen arrangerade skolan Halloweenfest på restaurangen Pond på stranden. Alla kom utklädda (nästan) och barnen tyckte det var jätteroligt.

Här har jag lånat en bild från skolans Facebooksida - kolla under länkar så hittar ni flera bilder.

Här följer en länk med bilder från Halloweenfesten och Johannes kalas:

http://cid-77704a7fbbcaa9cd.skydrive.live.com/redir.aspx?page=play&resid=77704A7FBBCAA9CD!274

Familjen Spooky


Frank och Bosse....Bild på alla barnen. Pond som äger restaurangen syns till högerMaria (som har skolan) och Selma


Maria och Johannes

Kamala är så litet att man träffer på massor av folk vi känner lite här och var. Barnen tycker det är roligt, i Malmö är det sällan man träffer någon man känner. Vi hinner med att vara mer sociala här och barnen har heller inte så många "måsten" i veckan. Inga läxor än så länge, de hinner fortfarande med allt de ska göra i skolan eftersom de är så få i klassen. Vi har inga aktiviteter inbokade forutom biljard på onsdager med Johannes. Men - även om livet här låter roligt och mysigt och kul - kan jag försäkra att barnen bråkar om samma saker här som hemma, att de klager över att det är ingenting att göra och att de har det tråkigt. Bara så ni inte tror att vi lever i en fantastisk idyll. Men det är ändå som regel trevligare att bråka och ha det tråkigt här nere än hemma.

Jag har blivit utomordentligt sporty nu, är med på både yoga och tränar på gym. Senaste tillskottet var utomhus-aerobic som leddes av en thaikvinna som var jättesprek och vältränad. Friskis & Svettis, släng er i väggen! Hade fullt sjå med att hålla tritt med henne och hennes steg. Vi var väl 7-8 "faranger" (västerländinger) och ett 10-tals thai-tjejer som tränade på eftermiddagen vid stranden. Turister som gick förbi stannade upp och bare stirrade, tänkte väl vad är detta för galningar.... Passet koster - håll i er - 20 baht per gång, ca 5 kronor. Knappt så man har råd...

Vi är fortfarande ute och promenerar flera gånger i veckan. Man känner igen folk och vi hinner uppdatera varandra med veckans händelser (stora saker som om man har ätit på en ny restaurang etc). När man är ute och går får man ha lite koll på var man sätter foten, även om vägen är asfalterad. Vi ser nämligen ganska ofta "rep" eller "snören" som ligger på vägen. Vi kaller det så, det låter trevligare än vad det egentligen är: ormar som har blivit påkörda. I början när vi bodde här fattade jag inte att det var påkörda ormar, det såg verkligen ut som ett gammalt snöre.... Vi har haft ett par ormar i trädgården, men det får man räkna med speciellt i regnperioden. På något sätt känns det inte så dramatisk heller.  Vi har inte haft några kryp inomhus, jag tycker egentligen det har varit lite av den slags här än så länge.
Johannes 7 år!!

Johannes blev 7 år i helgen, det firades med ett hejdundrande poolparty! Vädret har ju varit så där, men lördagen kom med perfekt poolparty-väder! Han hade beställt kladdkaka och jag hittade ett recept på internet som jag testade. Här är det ju gasugn och dessutom hittade jag inte alla ingredienser, men den blev jättegod och Johannes mycket nöjd. Han hade bjudit in klassen och några till, de var 11 barn på kalaset samt några föräldrar som vi kunde bjuda på svenskt kaffe och kladdkaka. Vi hade massor av ballonger och Fredrik agerade som ballongexpert och gjorde olika ballongfigurer (okej, bara två figurer då).

Barnen ville knappt komma upp av poolen för att äta kaka och sedan gå på skattejakt så vi behövde inte hitta på massor för att aktivera de. Grannerna runt om poolen stängde noga sina dörrar när kalaset var på sin höjd.

Efteråt hade Johannes valt ut en italiensk restaurang som vi åt på tillsammans med våra grannar och en annan familj. Jättegod mat och alla var nöjda och trötta - i alla fall jag. Fredrik åkte in till Patong med papporna som var med på restaurangen och kom hem sent. Han har glömt att det är jobbigt dagen efter, men nu tror jag att han har det friskt i minne....

Johannes hade en superduper dag och tyckte det var det bästa kalaset hittils!

Här är en länk som visar bilder från kalaset (och Halloweenfesten vi var på):

http://cid-77704a7fbbcaa9cd.skydrive.live.com/redir.aspx?page=play&resid=77704A7FBBCAA9CD!274

RSS 2.0